Potrawy Kuchni Regionalnej – Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
Wiejski smalec z żurawiną
Jest to tradycyjna potrawa -przystawka, którą można posmarować pieczywo. Smalec robiony jest z żurawiną, zbieraną jesienią. Kilka lat temu żurawina na surowo zdobyła Pierwsze miejsce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionu”. Żurawina jest bardzo zdrowym owocem, który dodaje się do smalcu i nie tylko. Nadaje niepowtarzalny, kwaskowy wytrawny smak i piękną barwę.
Rosół z domowym makaronem
Potrawa którą znamy od lat. Rosół drobiowo – wołowy serwowany przez nas jest z makaronem ręcznie wyrabianym i krojonym.
Parzybroda chłopska
Głównymi składnikami tej potrawy są ziemniaki, kapusta i boczek. Danie to odróżnia się od innych potraw z kapusty i ziemniaków tym, że każdy składnik potrawy jest wyraźnie widoczny i wyczuwalny smakowo. W 2007 r. Parzybroda zajęła I miejsce oraz certyfikat w konkursie na potrawę regionalną województwa świętokrzyskiego w Tokarni. W 2008 r - „Perła” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionu”.
Świętokrzyska zalewajka
Zalewajka jest jedną z najpopularniejszych świętokrzyskich zup. Jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Świętokrzyskie Święto Zalewajki odbywa się co roku 15 sierpnia w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej.
Kugiel
Placek ziemniaczany z żeberkami jest bardzo sytą i smaczną potrawą która można jeść na ciepło i na zimno.
Pyzie
Pyzie podawane są z okrasą z boczku lub z gulaszem. Jest to kluska z tartych ziemniaków surowych połączonych z ziemniakami gotowanymi z dodatkiem mąki.
Inkusiowe byki
Smaki dzieciństwa to potrawy które pamięta się do dziś. Byczki faszerowane są mięsem wieprzowym z cebulką i odrobiną masła.
Potrawy serwowane w wybrane dni tygodnia.